„Tinerii gardieni ai mediului” monitorizează activitatea Carpatcement la fabrica din Chișcădaga

Carpatcement a lansat programul „Tinerii gardieni ai mediului” şi la fabrica de ciment din Chișcădaga în cadrul căruia o echipă formată din cinci elevi ai liceului „Grigore Moisil” din Deva au avut acces la indicatorii de mediu măsuraţi de specialiştii fabricii.

Liderii de opinie formali şi informali au avut ideea proiectului „Tinerii gardieni ai mediului” în cadrul întâlnirilor „Sfatul Bătrânilor”, dintre care ultima a avut loc marţi, 21 ianuarie 2014, cu intenţia de a informa şi educa oamenii din comunitate asupra impactului de mediu pe care actorul economic Carpatcement îl are în viaţa lor cotidiană.

Din dorinţa de a-i implică pe localnici şi de a află în mod cât mai direct aşteptările pe care aceştia le au şi mai ales impactul pe care îl resimt, compania Carpatcement şi-a propus să crească gradul de transparenţă în privinţa performanţei de mediu. În scopul îndeplinirii acestui obiectiv, compania a finalizat o cercetare sociologică prin intermediul căreia a identificat părerea membrilor comunităţii cu referire la cele mai importante aspecte de mediu.

Echipa de elevi a liceului „Grigore Moisil” a fost însoţită de către profesorul coordonator în protecţia mediului, domnul Alin Petraş, iar ghidarea prin fabrică s-a făcut alături de responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement Chișcădaga, domnul Carol Nagy.

Elevii au beneficiat de un training asupa proceselor şi procedurilor de măsurare a valorilor fiecărui indicator de mediu important în activitatea fabricii Carpatcement. De asemenea, ei au avut acces la datele măsurate precum şi la instrumentele care asigură monitorizarea continuă.

„De la achiziţia fabricii în 2000, Grupul HeidelbergCement a făcut investiţii de aproximativ 12 milioane de Euro în tehnologii care să ne ajute să reducem valorile indicatorilor de mediu mult sub limitele impuse de legislaţie. În cadrul proiectului „Tinerii gardieni ai mediului” elevii măsoară indicatorii alături de specialiştii din fabrică, iar compania şi-i asumă prin raportarea lor publică, transparentă şi consecventă”, a declarat Mircea Bobora, Directorul fabricii de ciment Chișcădaga.

„Deşi oricine poate avea acces la valorile acestor indicatori în urmă unei solicitări către fabrică, compania Carpatcement a decis să dea dovadă de mai multă transparenţă şi deschidere prin comunicarea din proprie iniţiativă a acestor informaţii, fără ca ele să fie cerute în prealabil”, a afirmat responsabilul cu protecţia mediului din fabrica Chișcădaga, domnul Carol Nagy.

„Performanţele de mediu ale fabricii din Chișcădaga vor fi în mod constant comunicate şi, simultan, se vor face eforturi de a reduce impactul de mediu al activităţii noastre. Chiar şi în cazul înregistrării unor rezultate negative ce pot fi cauzate de accidente, erori umane, tehnologice sau a unor dezastre naturale, informaţia va fi la fel de promptă şi transparentă. Cheia unei convieţuiri plăcute cu comunitatea locală stă în comunicare şi colaborare”, a completat domnul Bobora.

Având în vedere că este o perioadă în care în fabrică au loc reparaţiile de întreţinere a instalaţiilor de producţie, indicatorii prezentaţi mai jos reprezintă valorile medii anuale înregistrate în anul 2013:

Nr. crt  Indicatorul monitorizat  Valoarea măsurată mg/Nmc Limita maximă admisă mg/Nmc
1.                      Nox                                       591.58                                         800
2.                      SO2                                        72.52                                         450
3.                       CO                                        777.11                                       2.000
4.                     Pulberi                                      9.75                                           30

De asemenea, în direcţia implicării în rezolvarea problemelor comunităţii din zona Şoimuş – Băiţa a avut loc şi proiectul „Sfatul Jurnaliştilor”, desfăşurat pe acelaşi format ca şi „Sfatul Bătrânilor” în data de 21 ianuarie. Nu în ultimul rând, miercuri, 22 ianuarie, a avut loc şi prima acţiune din 2014 a proiectului „Acces la educaţie”, destinat şcolilor din Băiţa şi Şoimuş. Toate acţiunile au avut loc în incinta fabricii de ciment Chișcădaga.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România