Carpatcement a inaugurat prima linie automatizată care foloseşte combustibili alternativi

Carpatcement, lider în industria cimentului din ţara noastră, a inaugurat prima linie automatizată din România care utilizează combustibili alternativi la producerea cimentului, la fabrica sa de ciment din Deva.

Ceremonia a avut loc luni, 21 iunie, în prezenţa înaltelor oficialităţi locale, a reprezentanţilor Ministerului Mediului şi Gospodăriei Apelor şi ai Ministerului Economiei şi Comerţului, precum şi în prezenţa presei centrale şi locale.

Această acţiune se înscrie într-un amplu program pe care grupul german HeidelbergCement îl derulează în toate diviziile sale româneşti, al cărui obiectiv major este o mai bună protejare a mediului înconjurător şi conservare a resurselor naturale.

Rolul instalaţiei de la Deva constă în substituirea parţială a combustibililor tradiţionali (gaz, păcură) cu combustibili alternativi (anvelope uzate) în producţia cimentului. Utilizarea anvelopelor uzate drept combustibili alternativi se datorează puterii calorifice relativ mari a acestora.

Folosirea acestei tehnologii va conduce la o diminuare cu aproximativ 8% a combustibililor tradiţionali folosiţi în acest moment. În prezent, cantitatea de cauciucuri uzate folosite zilnic în fabrica de ciment de la Deva este de aproximativ 80 tone.

„Co-incinerarea cauciucurilor în fabricile de ciment se face în condiţii de siguranţă pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea oamenilor, fără să afectăm calitatea cimentului şi cu respectarea legislaţiei în domeniu. Construirea unor asemenea instalaţii va conduce la conservarea resurselor naturale şi la diminurea riscurilor de mediu (depozitările necontrolate şi poluarea solului). Prin această investiţie, Carpatcement a făcut un pas important către dezvoltarea durabilă în industria cimentului „, a declarat Mihai Rohan, Director General Carpatcement România, la conferinţa de presă organizată cu acest prilej.

Construcţia instalaţiei a început în toamna anului trecut şi a fost finalizată în martie 2004. Valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 600.000 Euro.

Implicarea grupului german în problemele de mediu nu este rezumată doar la această investiţie, HeidelbergCement alocând până în prezent peste 15 milioane Euro acestui domeniu.

Investiţiile au avut ca scop implementarea celor mai avansate standarde de mediu şi instalarea celor mai moderne tehnologii pentru reducerea emisiilor de noxe şi a zgomotului, a scăderii consumurilor de gaze şi energie.

Fabrica de la Deva a fost aleasă de Ministerul Mediului şi Gospodăriei Apelor drept proiect pilot de reautorizare în condiţiile impuse de legislaţia europeană în domeniul IPPC (Integrated Pollution Prevention and Control), proces care se derulează pe durata unui an cu asistenţă UE.

HeidelbergCement este lider mondial în domeniul materialelor de construcţii, fiind în acelaşi timp între primii producători de ciment din lume.

În cele 50 de ţări în care este prezent, grupul HeidelbergCement deţine 1.500 de fabrici unde lucrează 42.500 de angajaţi. În 2003, cifra de afaceri a Grupului s-a ridicat la 6,4 miliarde Euro.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România