Șase elevi au efectuat o oră de practică în fabrica de ciment din Fieni în calitate de “Tineri Gardieni ai Mediului”

Fieni, 15.05.2017. Șase elevi de la Liceul Tehnologic “Aurel Rainu” au efectuat, în data de 11 mai 2017, o oră de practică în fabrica de ciment din Fieni, participând la monitorizarea și măsurarea valorilor indicatorilor de mediu.

Acțiunea face parte din proiectul de responsabilitate socială “Tinerii Gardieni ai Mediului”, inițiat în anul 2013 de HeidelbergCement România, pentru a oferi elevilor de la liceele din comunitățile gazdă oportunitatea de a aplica practic noțiunile de conservare a mediului înconjurător în activități reale, crescând totodată gradul de transparenţă în comunicarea performanţei de mediu a companiei.

Astfel șase elevi din clasa a XII-a D cu specializare în materiale de construcții de la Liceul Tehnologic “Aurel Rainu” au fost instruiți de responsabilul de mediu al fabricii și s-au familiarizat cu procedurile de măsurare a indicatorilor de mediu, având acces la istoricul datelor, cât și la instrumentele care asigură monitorizarea continuă. După ce au vizitat fabrica, instalația de monitorizare continuă a emisiilor și camera de comandă, au început procedurile de măsurare a indicatorilor de mediu.

Printre indicatorii monitorizați se numără oxizii de azot (NOx), dioxidul de sulf (SO2), monoxidul de carbon (CO), pulberile, acidul clorhidric (HCl), acidul flourhidric (HF) și ciclooctatetraena (COT), valorile înregistrate periodic situându-se mult sub limitele admise, HeidelbergCement România investind major în ultimii ani în îmbunătățirea proceselor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și conservarea mediului înconjurător în comunitățile în care își desfășoară activitatea.

 

Nr. crt. Indicatorul monitorizat

mg/Nmc

Valoarea măsurată

mg/Nmc

Limita maximă admisă

mg/Nmc

1. NOx 352,13 500
2. SO2 0,30 400
3. CO 833,84 2.000
4. Pulberi 3,63 30
                                                           *Valorile reprezintă o medie a emisiilor înregistrate în 10.05.2017.

“Tinerii Gardieni ai Mediului” se desfăşoară în patru etape în fiecare an în toate cele trei fabrici de ciment ale HeidelbergCement România. Scopul proiectului este de a informa şi educa membrii comunităţilor gazdă asupra impactului de mediu pe care îl are un actor economic. Compania comunică transparent valorile indicatorilor de mediu, care sunt mult sub cele admise de lege în toate fabricile. Pe site-ul oficial al companiei sunt prezentate valorile indicatorilor de mediu, înregistrate în fiecare din cele trei fabrici, din 1998 până în prezent.

O altă componentă principală a programului este dezvoltarea educației privind conservarea mediului înconjurător în rândul tinerilor, oferind eleviilor cu specializare în protecţia mediului şi ecologie din comunitățile gazdă oportunitatea de a aplica practic noțiunile învățate în școală sub îndrumare specializată.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați:

Bogdan Arnăutu, Communication Manager
HeidelbergCement România S.A.
telefon: +40 722 963 603
e-mail: bogdan.arnautu@heidelbergcement.ro