Micii salvatori de la Tașca

Pe dată de 8 iunie 2016 Centrul Cultural Taşcă a găzduit un altfel de eveniment, un eveniment prin care 45 de elevi ai şcolii gimnaziale ”Vasile Mitru” din Taşcă au avut ocazia să afle ce înseamnă, cu adevărat, acordarea primului ajutor.

Workshop-ul a avut loc că urmare a primei ediţii a evenimentului ”Acces La Educaţie” din 2016 la Taşcă, un eveniment destinat sprijinirii educaţiei copiilor din comunitatea care găzduieşte fabrică de ciment Taşcă a HeidelbergCement România S.A.

Tema primului workshop din anul 2016 a fost ”Primul ajutor. Ştii ce ai de făcut?”, prin care s-a dorit transmiterea către elevi a cunoştinţelor de baza în ceea ce înseamnă măsurile de prim ajutor, cum să recunoască simptome ce necesită primul ajutor, ABC-ul resuscitării s.a.m.d.

Cu o susţinere deosebită din partea ISU Neamţ, prin prezenţa reprezentanţilor S.M.U.R.D., workshop-ul a reuşit să capteze timp de două ore atenţia a 45 de elevi ai claselor a VI-a şi a VIII-a, reuşind să schimbe percepţia ”micilor salvatori” asupra miturilor primului ajutor, precum acela că în cazul sângerărilor nazale suferindul trebuie să se întindă pe spate cu mâinile ridicate. Elevii au învăţat că în acest caz pacientul trebuie să stea în şezut, punând presiune asupra nării în cauza. Aceştia au învăţat, deasemenea, metodă corectă de a ajută o persoană care se electrocutează, cum se procedează dacă un coleg îşi pierde cunoştinţă, dar şi multe alte noţiuni relevante.

Modul de interacţiune, tematică prezentată dar şi partea practică, prin care elevii au avut ocazia să exerseze tehnici de prim ajutor, precum masajul cardio-respirator, pe manechinul destinat acestui lucru, au făcut din întâlnire un real succes, atât pentru cei mici cât şi pentru HeidelbergCement România S.A., confirmând efectul pozitiv pe care îl are evenimentul ”Acces la Educaţie” asupra comunităţii gazdă.

Proiectul ”Acces la Educaţie” urmăreşte creşterea angajamentului comunitar al companiei în domeniul educaţional şi funcţionează că un program de mentorship pentru copiii din comunităţile gazdă. De asemenea proiectul presupune transmiterea de know-how din partea directorilor de fabrici, a unor personalităţi locale, sau formatori specializaţi către elevii din comunitate.

HeidelbergCement România S.A. este unul dintre cei mai importanţi producători de ciment, betoane şi agregate din România, având trei fabrici de ciment la Taşcă, Fieni şi Chiscadaga, 19 staţii de betoane, 7 cariere şi 6 balastiere de agregate.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România