Fabrica de ciment din Chișcădaga, inspectată de „Tinerii gardieni ai mediului”

5 elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva au format echipa de „Tineri gardieni ai mediului” şi-au mers la fabrica de ciment din Chișcădaga să măsoare indicatorii aferenţi.

La cea de-a patra ediţie au participat cinci elevi de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, însoţiţi de profesorul de protecţia mediului Alin Petraş. Împreună cu Carol Nagy, responsabil de mediu la fabrica de ciment din Chișcădaga au luat măsurătorile indicatorilor de mediu.

Proiectul va împlini în primăvara lui 2015 doi ani de când, semestrial, elevii vin în fabrică pentru a măsură indicatorii de mediu. Carpatcement va continua această iniţiativă şi în anul viitor pentru că îşi doreşte să informeze constant comunitatea despre impactul de mediu pe care fabrica de ciment îl produce.

„Dorim să ne respectăm angajamentul pe care l-am făcut faţă de comunităţile în care avem activităţi şi credem că prin astfel de iniţiative la care participă chiar tinerii din zona fabricilor de ciment încurajăm o comunicare transparentă cu comunitatea locală . Ne dorim un dialog deschis şi transparent, iar prin proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” ne deschidem larg porţile pentru comunitate”, a declarat domnul Mircea Bobora, directorul fabricii de ciment din Chișcădaga.

Astfel, elevii au fost direct implicaţi în procesul de măsurare a indicatorilor şi au putut observa îndeaproape ce presupune acest proces.

Valorile medii lunare în octombrie 2014 pe care le-au identificat sunt următoarele:

Nr. crt.Indicatorul monitorizat mg/NmcValoarea măsuratăLimita maximă admisă mg/Nmc

1.

Nox374 mg/mc800

2.

SO2

77 mg/mc

450

3.

CO

456 mg/mc

2.000

4.Pulberi4.5 mg/mc

30

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România