Carpatcement îşi întăreşte legătură cu comunităţile gazdă

La fabrica de ciment Chișcădaga, a avut loc a două întâlnire din acest an a Sfatului Bătrânilor. Grupul de iniţiativă, creat de Carpatcement în fiecare dintre comunităţile în care activează, şi-a propus să identifice şi să încerce rezolvarea problemelor din aceste comunităţi.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanţii Carpatcement Holding, în frunte cu domnul Mircea Bobora, directorul fabricii de ciment Chișcădaga, reprezentanţi ai autorităţilor locale din Şoimuş şi Băiţa, dar şi reprezentanţi ai unor instituţii judeţene din Hunedoara, între care Consiliul Judeţean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Direcţia pentru Cultură. Au mai fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţi ai angajaţilor Carpatcement, precum şi alţi lideri de opinie locali, între care directori de şcoală sau reprezentanţi ai Poliţiei locale.

Întâlnirea a fost una prelungită, cuprinzând două etape. În prima parte a zilei s-a discutat despre încurajarea antreprenoriatului local. Prin aceasta, conştientă de rolul sau de lider economic al comunităţii, fabrica de ciment Chișcădaga încearcă să îşi asume mobilizarea ideilor şi resurselor locale în direcţia găsirii şi dezvoltării unor mici afaceri care să contribuie la bunăstarea generală a comunelor Şoimuş şi Băiţa. Participanţii au venit cu diverse idei în aces sens, cel mai des menţionate domenii de antreprenoriat fiind agricultura, turismul şi producţia materialelor de construcţie derivate.

În cea de-a doua parte a zilei, după prânz, întâlnirea a continuat cu discutarea problemelor generale din comunităţile Şoimuş şi Băiţa, pentru a vedea cum a evoluat implicare fabricii în comunitate de la ultima întâlnire. Având în vedere că la întâlnirea anterioară, din iunie 2013, educaţia a fost menţionată de mai toţi participanţii drept o problemă sensibilă pe plan local, discuţiile s-au axat în jurul acestui subiect. S-a discutat despre soluţiile care pot fi găsite pentru repararea acoperişului Şcolii Gimnaziale Băiţa, despre abandonul şcolar, despre viitorul copiilor şi modul cum acesta poate fi schimbat în bine, dar şi de alte probleme mai punctuale. De asemenea, având în vedere transparenţa de care fabrica de ciment a dat dovadă întotdeauna, nu au fost ocolite nici problemele cauzate de prezenţa Carpatcement în comunitate, a căror rezolvare s-a făcut în mare parte, dar continuă şi în prezent.

Pe această cale, Carpatcement ţine să le mulţumească tuturor celor prezenţi pentru participare şi pentru colaborarea de care au dat dovadă de-a lungul timpului, sperând într-o relaţie la fel de strânsă şi în continuare, totul în beneficiul comunităţilor din Şoimuş şi Băiţa.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România